Pippi tackar!

Årets spelperiod är avslutad - 4 892 personer såg Pippi på Finns!

Ett stort och ödmjukt TACK till vår fantastiska publik, som fyllde läktaren gång på gång, skrattade, applåderade och sjöng med Pippi och hennes vänner! Det är för er vi gör det här. I år steg åskådarantalet till hela 4 892 - trots att vi (som planerat) spelade en föreställning mindre än de senaste åren. 

Pippi Långstrump kliver upp på Finns sommarteaters scen

 

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik!

Det blir 16-åriga Jenny Aminoff och 11-åriga Liv Wikström som får gestalta den ovanliga flickan. Jenny och Liv kommer att repetera parallellt och spela varannan föreställning. Jenny har tidigare medverkat i sommarteater på Vanda Teaterförening, men för Liv är det här första gången hon står på en amatörteaterscen. 

Liv spelar Pippi på föreställningarna 6.6, 9.6, 12.6, 15.6, 17.6, 19.6, 26.6 och 29.6

Jenny spelar Pippi på föreställningarna 8.6, 11.6, 13.6, 16.6, 18.6, 25.6, 27.6 och 30.6

Förutom Jenny Aminoff och Liv Wikström får publiken se Linus Laurén (Tommy), Ellen Naakka (Annika), Robin Laurén (Efraim Långstrump), Anna Sundell (Klang), Lars M. Huldén (Kling), Robert Ingman (Läraren), Jonna Sundberg (Prussiluskan), Ada Leislahti (Dunder), Tommi Lempinen (Blom) samt Silja Eklund, Eddie Berger, Anna Kettunen, Felix Wahlström, Molla Lempinen, Sean Ingman och Erik Ingman (skolbarn och pirater).

Pippi Långstrump regisseras av Oskar Silén, som i fjol debuterade på Finns sommarteater. Oskar är en av ursprungsmedlemmarna i prisbelönta Teater Taimine. Han har tidigare regisserat på flera amatörteatrar bl.a. Lurens, AV-teatern, Fallåker och Studentteatern, samt jobbat som skådespelare på de flesta finlandssvenska teatrarna.

- För mig är Pippi en hjärtegod tjej som tror på sig själv, som vågar gå emot konventionerna och gå sin egen väg, säger Oskar. Hon är rebellisk, kreativ och oberoende – en bra förebild!

Det blir igen många roliga sång- och dansnummer på Finns sommarteaters scen. Den välkända musiken är komponerad av Georg Riedel. För de fartfyllda koreografierna svarar Anne Pihlström, som även tidigare varit koreograf på Finns sommarteater, bland annat i Stora stygga vargen och LasseMajas detektivbyrå. För musikarrangemang och -inspelning står Jonas Koivumäki, som även i fjol svarade för den medryckande musiken i Stora stygga vargen på Finns sommarteater. Villa Villekulla och de andra miljöerna skapas av scenograf Nicke von Weissenberg och kostymerna av Carmela Wager. För sånginstudering svarar sångpedagog Thilia Tamminen. EBUF:s kulturproducent Jonna Sundberg håller i trådarna.

Pippi är en ovanlig flicka. Särskilt på 1940-talet, då böckerna kom ut, kunde hon upplevas som kontroversiell: hon är världens starkaste, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna och är allmänt ouppfostrad. Hon bor i Villa Villekulla tillsammans med sin prickiga häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson. Hennes mamma är i himlen, hennes pappa Efraim Långstrump är kung på söderhavsön Kurrekurreduttön. Med en kappsäck full av guldpengar och styrka i armarna klarar hon sig själv och sätter både vuxna och jämnåriga på plats. Men Pippi använder aldrig sin styrka för att slåss: ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.”

Berättelsen om Pippi blev till 1941 när Astrid Lindgrens 7-åriga dotter Karin var sjuk i lunginflammation och bad sin mamma berätta för henne om Pippi Långstrump. Senare skickade Astrid manuskriptet till ett förlag, fast hon inte trodde att de skulle vilja ge ut det i bokform och avslutade brevet till förlaget: ”I förhoppning att ni inte alarmerar barnavårdsnämnden” – för hon hade själv två barn, och hurdana skulle de bli med en mor som skrev sådana böcker! Pippi blev en succé och idag finns Pippi-böckerna översatta till 100 olika språk. Även om det i början fanns de som var chockade över boken och trodde att alla barn skulle bära sig åt som Pippi. ”Inget normalt barn äter upp en tårta på ett kafferep”, var det en som indignerat skrev.

”Och det var ju sant. Inget normalt barn lyfter en häst på rak arm heller. Men om man kan det, så kan man kanske också sätta i sig en hel tårta.” säger Astrid Lindgren.

Pippi Långstrump har premiär på Finns sommarteater den 6 juni 2019.