Ensemblen är vald!

23.03.2023 kl. 14:50
Sedan år 1960 har den orädda flickan Madicken tagit tusentals människor med storm och många känner igen henne från sin egen barndom. Sommaren 2023 kommer den ljuvliga berättelsen om Madicken att spelas upp på Finns sommarteater och det bjuds på mycket musik, skratt och en fantastisk show.

 

I år firar Finns sommarteater sitt 50-års jubileum och vill därför sätta upp en traditionell pjäs med sång och musik för hela familjen. Den fartfyllda berättelsen, som är skriven av ingen mindre än Astrid Lindgren, handlar om Madicken och hennes familjs liv på gården Junibacken. Busaktiga Madicken är inte rädd för äventyr och hon är inte heller rädd för att stå upp för andra, trots att det kan skapa trubbel för henne. Astrid Lindgrens saga kommer att spelas upp på Finns scen i form av en musikteater dramatiserad av Staffan Götestam med härlig musik av Bengt Hallberg, Anders Berglund och Lennart Simonsson. Nordic Drama Corner fungerar som övervakare av upphovsrätten. Madicken har premiär på Finns sommarteater 8.6.2023 och spelas 17 gånger fram till 2.7.2023. 

Det blir 12-åriga Edith Lundén och 14-åriga Anna Kettunen, båda hemma från Grankulla, som får dela på huvudrollen Madicken och de ser mycket fram emot det. Anna har tidigare varit med i Finns sommarteater men för Edith blir det första gången i år.

"Jag hade inte tänkt att jag direkt skulle få en huvudroll på Finns, så det är nog lite spännande. Jag har spelat en huvudroll tidigare så det känns ändå som att jag har det under kontroll", berättar Edith.

"Det känns jätteroligt att få spela Madicken! När jag fick veta att jag fick rollen blev jag så glad att det bubblade inom mig", säger Anna.

En annan viktig roll i Madicken är lillasystern Lisabet som 9-åriga Signe Lundén och 10-åriga Alenia Lindholm delar på.

"Jag är relativt lik Lisabet för jag är ganska busig och rolig och därför kommer det att bli skoj att spela denna roll!", säger Signe.

"Lisabet är en liten retsticka men samtidigt gullig och snäll. Det blir roligt att spela henne eftersom jag får vara lite spjuveraktig och retsam", berättar Alenia.

Auditionen ordnades den 15 januari i Vindängen och över 60 personer hade anmält sig. De som var på auditionen fick spela upp några scener ur Madicken för regissören, dansa tillsammans med koreografen och sjunga med sånginstuderaren.

Alla de sökande verkade mycket glada och ivriga att få skådespela och stämningen var på topp trots att det var en lång dag med en hel del väntande. 19 skådespelare valdes till årets ensemble och de kommer från Esbo, Grankulla, Helsingfors, Sibbo, Kyrkslätt och Ingå. Endast fem i ensemblen är över 18 år, de flesta är mellan 9 och 17 år.

Förutom Edith, Anna, Signe och Alenia kommer vi också att se Hampus Koskelo och Astrid Moshagen återvända till Finns-scenen. Hampus i rollen som Abbe och Astrid som pigan Alva. Pappa Jonas gestaltas av Anton Hemnell, som ifjol hade rollen som “riktig pappa” till en av skådespelarna på scenen, Saga Hemnell. Saga har i år fått utmaningen att spela pilot och läkaren Doktor Berglund. Som mamma Kajsa ser vi Mia Pesonen. Mia var faktiskt med år 2009 då Madicken också spelades på Finns och har sedan dess velat vara med i sommarteatern på nytt. “Jag har i 14 år tänkt att en dag ska jag stå på sommarteaterscenen igen och då jag såg att årets pjäs skulle vara Madicken kändes det som ett tecken att det är nu jag ska söka med på nytt” berättar hon. Rollen som den minst sagt speciella grannen Herr Nilsson får Bo-Eric Rosenqvist axla, fint kompad av Monika Högström, som Fru Nilsson. Mikaela Ståhl-Kokkola, som stod på Raseborgs sommarteaters scen förra sommaren, får bl.a. ta sig an rollen som borgmästarinnan, skolfröken och barnmorskan Fru Ekberg. Vi har också Hanna Wahlström som Lus-Mia och Lina Londen som Lus-Mias lillasyster Mattis. Frida Sågfors gestaltar sotaren och Viktor. Som dansare och skolbarn har vi Elma Frisk, Elwira Aspelin, Alexandra Mérus och Adina Kokkola.

Efter kollationeringen den 29 januari har ensemblen jobbat på för fullt varje vecka med allt från att pröva kostymer till att sjunga, dansa och öva in repliker. Madicken regisseras av Ylva Edlund som också var regissör för pjäsen Pinocchio som spelades förra året. Ylva har bland annat varit skådespelare på Unga teatern i 20 år och blev senare intresserad av regi kombinerat med musik. Hon har därför tyckt om att vara med som regissör för Finns sommarteater. Musiken görs i år av Finns- nykomlingen Peik von Essen. Peik har tidigare skapat musik till bland annat pjäsen Mio min Mio på Korsholms sommarteater. Thilia Tamminen övar in alla sånger och stämmor med ensemblen och Anne Pihlström skapar och lär ut de danser och rörelser som för den fartfyllda berättelsen vidare. Anne har liksom Thilia varit med flera år tidigare. Pia Hellgren ansvarar andra året i rad för kostymerna och Max Lindén ansvarar återigen för scenografin. Jonas Koivumäki sköter om tekniken. I trådarna håller producent Sandra Aspelin som får medhjälp av produktionsassistent Fanny Hellström.

Succésommar på Finns!

Årets sommarteatersäsong på Finns sommarteater är över och Madicken-gänget tackar för sig.Läs mera »
26.07.2023 kl. 10:29

Berörande och rolig Madicken-premiär inför fullsatt publik på ”Holmen”

Torsdagen 8.6.2023 inleddes sommarteatersäsongen när Madicken hade premiär på Finns sommarteater. Läs mera »
16.06.2023 kl. 11:42

Hörslinga installerad på spelplatsen

Inför sommaren 2023 och föreställningarna för Madicken har Finns sommarteater installerat en hörslinga på spelplatsen.Läs mera »
05.06.2023 kl. 10:48

Finns sommarteater söker totalt fyra sommarjobbare till sommarteatern under perioden 7.6-2.7.2023.

Finns sommarteater söker totalt fyra sommarjobbare till sommarteatern under perioden 7.6-2.7.2023.Läs mera »
27.01.2023 kl. 21:10